Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Als het gaat om het afsluiten van een verzekering voor je auto zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen de autoverzekeringen, die qua premie een vergelijkbare prijs hebben, qua dekking veel van elkaar verschillen. Daarom is het voordat je een verzekering afsluit belangrijk om jouw eigen situatie goed onder de loep te nemen. Wij zetten hier de beste tips op een rijtje, zodat jij met voldoende dekking de weg opgaat. 

Check de schadevrije jaren

De zoektocht naar de juiste verzekering auto start bij jou als bestuurder. Want hoe lang heb jij je rijbewijs al en hoe ziet jouw autogebruik eruit? Jonge bestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben en nog niet lang schadevrij rijden, zullen het zien aan de hoogte van hun premie. Verzekeraars houden er namelijk rekening mee dat onervaren bestuurders meer risico nemen: dit wordt doorberekend in de premie. 

Maar wanneer je meerdere jaren zonder schade rijdt, pakt dit juist voordelig voor je uit. Dankzij de schadevrije jaren bewijs je dat jij minder risico loopt en krijg je uiteindelijk een flinke korting op je premie. Lees de voorwaarden van de verzekeraar goed door om te zien hoe dit precies zit voor jouw autoverzekering.

Maak een inschatting van het verbruik

Een ander vraagstuk is hoeveel kilometers je verwacht te rijden per jaar. De verzekeraar kan namelijk vragen naar jouw jaarkilometrage. Het is belangrijk om hier een eerlijke inschatting van te geven, aangezien een te lage inschatting gevolgen kan hebben voor de schadevergoeding. Bestuurders die hun wagen gebruiken voor korte afstanden zullen gemiddeld minder betalen dan bestuurders die veel kilometers maken. Kijk daarom kritisch naar waar jij de auto voor nodig hebt voordat je een verzekering afsluit.

Kijk goed naar de auto zelf

Naast het eigen gebruik is natuurlijk ook de auto zelf een beslissende factor in wat jij gaat betalen. Bij het verzekeren van een nieuwe auto is het aan te raden om de wagen allrisk te verzekeren. Zo weet je zeker dat bij flinke schade je het maximale bedrag vergoed krijgt. Bij het verzekeren van een tweedehands of oude auto wordt doorgaans gekozen voor een WA-verzekering of voor beperkt casco. Check daarom de dagwaarde van jouw auto om een weloverwogen keuze te maken. 

Handige tip: vergeet niet om de accessoires in de verzekering mee te nemen. Alles wat standaardonderdeel is van de auto hoef je overigens niet extra mee te verzekeren. Heb je geïnvesteerd in toebehoren zoals luxe velgen, een navigatiesysteem of een gemonteerde trekhaak, dan kan het lonen om dit bij de verzekeraar op te geven.

 

Gerelateerde berichten