Remblokken als onderdeel van je remsysteem
Het remsysteem van een auto kan worden opgedeeld in vier onderdelen: de remklauwen, de remleidingen, de remcilinders en de remschijven. Remblokken zitten aan de buitenkant van de remschijven en zijn verantwoordelijk voor het activeren van het remsysteem. Remblokken worden meestal vervangen in paren, omdat ze symmetrisch zijn geplaatst. Remblokken kunnen worden vervangen door simpelweg je wielen los te schroeven.
Hoe werkt het remsysteem van mijn auto?
Remklauwen zijn gemonteerd aan het chassis van de auto en houden de remleidingen vast. Deze leidingen sturen druk naar de remcilinders, die ervoor zorgen dat de remschijf wordt samengedrukt. Remschijven bestaan uit een metalen plaat waarop de remblokken bevestigd zijn. Wanneer je op het pedaal trapt, gaat er hydraulische vloeistof door de remleiding naar de cilinders. Deze vloeistof drukt tegelijkertijd een zuiger naar beneden, die weerstand biedt aan een veer. Wanneer je druk op het pedaal loslaat, wordt er hydraulische energie gecreëerd die ervoor zorgt dat de zuiger teruggaat naar zijn oorspronkelijke positie. De veer zorgt ervoor dat deze beweging herhaald kan worden.
Hoe lang gaan remblokken mee?
Remblokken slijten langzaam, maar als ze versleten zijn kan dit leiden tot ongelukken. Remblokken slijten doordat ze in contact komen met de remschijf. Gemiddeld gaan remblokken tussen de 30.000 en 50.000 kilometer mee maar dit is erg afhankelijk van je rijstijl. Als je bijvoorbeeld je auto veel gebruikt voor korte ritten, of vaak moet remmen voor een stoplicht, is de kans erg groot dat je je remblokken eerder moet vervangen dan anderen. Het is daarom belangrijk om je remblokken periodiek te laten controleren.
Hoe kan ik merken dat mijn remblokken aan vervanging toe zijn?
In principe zijn er geen tekenen waaraan je merkt of je remblokken aan vervanging toe zijn of niet. Als je toch een geluid hoort terwijl je remt, is het daarom erg belangrijk om niet meer verder te rijden en je auto gelijk te laten nakijken! Modernere auto’s hebben overigens een aparte slijtindicator. Dat is een apart lampje op je dashboard dat gaat branden als je remblokken aan vervanging toe zijn. Ook een laag remvloeistofpeil kan een teken zijn van zeer versleten remblokken, maar dit kan ook een teken zijn van lekkage. Vul dus nooit zomaar de vloeistof weer bij, want dit verhelpt het achterliggende probleem niet!
Remblokken kopen of laten vervangen
Het is niet moeilijk om zelf je remblokken te vervangen, maar als je niet handig bent met auto’s of het juiste gereedschap niet in huis hebt, is het misschien beter om dit door een garage te laten doen. Om je remblokken te vervangen, heb je namelijk een autokrik en een wielmoersleutel nodig, waarmee je je wielen van de auto eerst moet demonteren. De ene soort remblokken is de ander echter niet, en het is belangrijk dat je de juiste voor je type auto kiest. Dit kun je overigens makkelijk achterhalen, door bij een online aanbieder van auto onderdelen het kentekennummer van je auto in te vullen!