Waarom oldtimers zo cool zijn

Afgelopen weekend had ik het geluk een antieke autoshow te bezoeken. Ik vond het prachtig, en dacht dat je het misschien leuk zou vinden over mijn ervaring daar te horen.

Ik ging met mijn vriend Mike die een enorme autoliefhebber is. We verwachtten dat het behoorlijk druk zou zijn, maar we waren er vroeg, zodat we geen moeite hadden om rond te komen en alle echt gave auto’s te bekijken die tentoongesteld waren. Het eerste dat ons opviel was deze oude zwarte VW bus met vlammen erop geschilderd als iets uit Mad Max of Fear and Loathing in Las Vegas (een van onze favoriete films). Het leek wel of we om de paar meter een ander verbazingwekkend voertuig zagen – van klassieke Mustangs tot strakke Rolls Royces, vintage Jeeps tot custom motorfietsen, zelfs enkele jet skis en een paar boten.

Na een paar uur rondkijken raakten we aan de praat met een man die zijn ’67 GTO gerestaureerd had precies zoals hij wilde – tot en met de fabrieks-correcte kleur gele verf. We stonden hem allemaal te bewonderen toen Mike terloops opmerkte dat hij er graag een zou hebben, maar dat niet doet het geld hebben. De eigenaar van de auto vertelde hem dat hij er toch een moet hebben, ook al kan hij hem niet betalen, want er zijn er nog zo weinig van. Hij zei dat ze binnenkort allemaal weg zullen zijn en dat iedereen zal wensen dat ze er tenminste eentje hadden gepakt toen ze de kans nog hadden.

Mike en ik wisselden wetende blikken uit en glimlachten naar elkaar . We wisten allebei dat we zojuist hadden ervaren wat oldtimers zo cool maakt.

Er is gewoon iets aan klassieke auto’s dat mensen aantrekt. Misschien is het de nostalgiefactor, of het feit dat ze niet meer gemaakt worden zodat je weet dat ze bijzonder zijn. Maar wat het ook is, er is gewoon iets aan dat ze onweerstaanbaar maakt. Sommige mensen denken misschien dat oldtimers alleen maar oud en verouderd zijn, maar ik denk dat ze het tegendeel zijn. Naar mijn mening zijn klassieke auto’s kunstwerken – iets wat je kunt waarderen om hun schoonheid en hun geschiedenis. Ze zijn als een stukje levende geschiedenis, en elk exemplaar is uniek.

Ik weet dat ik nooit in staat zal zijn zelf een klassieke auto veroorloven, maar dat betekent niet dat ik ze niet kan waarderen. In feite denk ik dat dat ze nog cooler maakt – het feit dat ze niet gemakkelijk te krijgen zijn en dat je ze echt moet waarderen om er een te willen.

Dus als je ooit de kans krijgt om naar een antieke auto show te gaan, of gewoon een paar klassieke auto’s door de straat ziet rijden, neem dan even de tijd om ze te waarderen. Ze zullen er misschien niet veel langer zijn.

Gerelateerde berichten