Snelladen van een elektrische auto: 3 tips

De meeste mensen met een elektrische auto laden deze voornamelijk in de nacht op. Meestal bij een laadpunt bij hen in de buurt of door gebruik te maken van een eigen laadpaal. Zolang zij binnen de actieradius van hun auto rijden, betekent dit dat ze eigenlijk nooit hun rit hoeven te onderbreken om de auto op te laden. Dit komt natuurlijk wel eens voor. Bijvoorbeeld wanneer je een keer een langere rit moet maken of met autovakantie gaat. Gelukkig is ook dit gewoon mogelijk met een elektrische auto, maar het vraagt wel om de nodige voorbereidingen. Hoe zorgen ze ervoor dat ze zo min mogelijk tijd kwijt zijn bij een oplaadpunt? Hoe werkt snelladen middels superchargers nederland? In dit artikel geven we drie handige tips. 

Plannen bij een lange rit 

Weet je dat je een lange rit gaat maken? Dan is de kans ook groot dat je tussentijds een keer een snellader op moet zoeken. Maar hoe weet je wanneer je ongeveer jouw laadmoment moet plannen? Dit is volkomen afhankelijk van de actieradius van je auto. Dat wil zeggen hoe lang je maximaal met je auto kunt rijden voor de accu leeg is. Let op: deze actieradius is bepaald onder ideale omstandigheden. De omstandigheden zijn echter meestal niet ideaal. Het verkeer op de weg, jouw eigen rijgedrag en zelfs het weer hebben hier invloed op. Daarom is het belangrijk om de laadmomenten zo te plannen dat je nog ongeveer 20 procent accu hebt. Op die manier weet je zeker dat er voldoende tijd is om een laadpunt te vinden. Zeker in Nederland, waar er gewoon heel veel openbare laadpalen beschikbaar zijn. 

Reis je naar het buitenland? Wees je er dan van bewust dat hier niet altijd evenveel laadpalen beschikbaar zijn. Daarom is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken waar op jouw rit deze aanwezig zijn en deze alvast in te plannen. Idealiter plan je deze tegelijkertijd met een pauze om te ontbijten, lunchen, dineren of gewoon even de benen te strekken. Zo sla je direct twee vliegen in één klap. 

Hoe snel kan ik mijn auto laden aan een snellader? 

Als je van een traditionele lader gebruik maakt, dan duurt het toch al snel 8 tot 10 uur om een auto volledig op te laden. Die tijd heb je natuurlijk niet gedurende een reis. Daarom is het prettig om te weten dat er ook zogenaamde snelladers bestaan. Ook dan duurt het opladen langer dan tanken, maar ben je geen uren kwijt. Maar hoe snel is het dan mogelijk om je auto op te laden middels een snellader? 

De werkelijke laadsnelheid van de lader wordt niet alleen bepaald door de lader zelf, maar ook door het laadvermogen van de auto. De exacte tijd is dus eigenlijk niet in cijfers uit te drukken. Gemiddeld ben je tussen de 20 en 40 minuten kwijt aan een snellader om weer verder te kunnen. 

Let op het juiste gebruik van de lader 

Echt, het kan iedereen gebeuren. Je staat bij de lader en merkt plotseling dat hij niet zo snel laadt als je had gedacht. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je de verkeerde stekker hebt gebruikt. Door snel om te wisselen is dit probleem gelukkig snel opgelost. 

Gerelateerde berichten