Is jouw nieuwe auto een occasion?

Occasion

Een nieuwe auto kan flink in de papieren lopen. En zodra je het erf van de dealer afrijdt, is de waarde al flink verminderd. Dat is eigenlijk hartstikke zonde van je geld. Toch kiezen veel mensen voor een nieuwe auto, die ze dan na een relatief korte periode weer inruilen voor de volgende nieuwe auto. En dáár kan jij van profiteren. Die ingeruilde auto is dan een occasion en die is, ondanks dat ‘ie pas een jaar oud is, een stuk in waarde is gedaald. Dat zegt echter niets over de werkelijke waarde van de auto.

Wat is de auto jou waard?

Daar gaat het immers om. Je kunt een occasion kopen die pas een jaar oud is en die maar een beperkt aantal kilometers op de teller heeft, maar je kunt ook kiezen voor een youngtimer, een auto van minimaal 15 jaar oud. De nieuw gebruikte auto heeft als voordeel dat deze nog niet gekeurd hoeft te worden (dat is pas na 4 jaar voor de eerste keer en daarna 2x na een jaar). Dit kan enorm schelen in de kosten. Al blijft het natuurlijk wel belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.

Een youngtimer heeft als voordeel dat de verzekeringskosten een stuk lager zijn. Dat kan flink schelen. Ook hier is en blijft het reguliere onderhoud van groot belang, een grote beurt, een kleine beurt en natuurlijk de jaarlijkse APK. Het is maar net wat jij wilt. Heb jij het liefst een zo goed als nieuwe auto of voel je je fijner in een auto die al heel wat heeft meegemaakt? Wat is de auto jou waard?

Hou je budget in de gaten

Zoals met alles kun je je geld maar één keer uitgeven. Het is daarom belangrijk om, voordat je (online) gaat shoppen voor een auto, je budget te bepalen. Laat je niet verleiden door een glimmend exemplaar dat eigenlijk buiten je budget ligt. Natuurlijk, het oog wil ook wat, maar er zijn prachtige occasions te koop die al wat meer kilometers hebben gelopen en misschien iets minder glimmen, maar die wel binnen je budget passen.

Voor je het weet ben jij, in jouw nieuwe occasion, lekker onderweg.

Gerelateerde berichten