Hoe energieopslag de manier van autorijden kan (en gaat) veranderen

Heb jij een elektrisch voertuig? Dan krijg je te maken met zaken als energieopslag en het opladen van je auto. Als de meeste mensen aan energieopslag denken, denken ze aan batterijen. Hoewel batterijen zeker één manier zijn om energie op te slaan, zijn er eigenlijk veel verschillende manieren om elektriciteit op te slaan. In dit artikel bespreken we een aantal redenen waarom je zou moeten overwegen elektriciteit op te slaan, bijvoorbeeld voor je elektrische voertuig. Bespaar geld en energie door je auto op te laden wanneer de elektriciteit het goedkoopst is.

Energieopslag voor je elektrische voertuig

Elektrische auto’s worden steeds populairder, en naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, ontwikkelt zich ook de infrastructuur die ze ondersteunt. Een van de belangrijkste aspecten van de ondersteuning van elektrische voertuigen is een goede oplaadinfrastructuur en opslag elektriciteit. Er zijn veel verschillende soorten laadstations, maar ze zijn niet allemaal gelijk.

Ten eerste zul je er zeker van willen zijn dat het laadstation slim is. Dit betekent dat het kan communiceren met zowel de auto als het net. Zo kan het laadstation het laden optimaliseren, op basis van de actuele omstandigheden, wat je tijd en geld kan besparen.

Ten tweede wil je er zeker van zijn dat het laadstation veilig en betrouwbaar is, en daarom is het belangrijk dat het elektriciteitsnet de extra belasting aankan. Tenslotte wil je er ook zeker van zijn dat er in je omgeving veel oplaadstations beschikbaar zijn als je ze het meest nodig hebt. Zijn ze dat niet, dan zullen mensen hun elektrische voertuigen niet zo vaak kunnen gebruiken en zal de vraag naar elektrische voertuigen drastisch afnemen. Waar het op neerkomt is dat een slim elektriciteitsnet nodig is als we een succesvolle overgang willen van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Het gebruik van smart grids

Eén van de manieren om, waar dan ook in het land, altijd voorzien te zijn van de benodigde elektriciteit, is door middel van smart grids. Een smart grid is een elektriciteitssysteem dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt aan de hand van het momentane aanbod. Door de vraag te sturen met een smart grid kan deze beter op het huidige aanbod – en de vraag – afgestemd worden. Door de aanwezige oplaadpunten te laten communiceren met het smart grid kan beter gebruik worden gemaakt van informatie, communicatietechnologieën en kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat eigenaars van elektrische auto’s hun voertuigen kunnen laten opladen in tijden van geringe vraag, wat hen geld bespaart.

Thuis zelf je opgewekte energie opslaan

Een manier om er zeker van te zijn dat je altijd de elektriciteit hebt die je nodig hebt, is die zelf op te wekken en op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zonne-energie. Dit levert je niet alleen een betrouwbare bron van elektriciteit op, maar het kan je ook helpen geld te besparen op je elektriciteitsrekening. Bovendien kun je de elektriciteit die je thuis opwekt in diverse accu’s opslaan voor later gebruik. Dit is een mooie manier om er zeker van te zijn dat je altijd genoeg elektriciteit hebt om je elektrische auto op te laden, ook als de zon niet schijnt of de wind niet waait.

Gerelateerde berichten