De Porsche 718 Cayman GT4 RS 2022 is een monster van 493 pk en 9000 tpm

De Porsche 718 Cayman GT4 is een fantastische auto, maar je kunt niet anders dan je afvragen hoe het zou zijn met de motor uit de 911 GT3. Het zou natuurlijk geweldig zijn, maar de veronderstelling was dat Porsche deze auto nooit zou bouwen om de plaats van de 911 bovenaan de hiërarchie te behouden. Maar je weet wat ze zeggen over aannames. Dit is de Porsche 718 Cayman GT4 RS uit 2023, en hij wordt aangedreven door dezelfde flat-six van 9000 tpm.

“We willen feestvieren met deze auto, deze motor, pk’s en toerentallen vieren voor een verre dag waarop hij elektrisch wordt”, zegt Andreas Preuninger, hoofd van Porsche GT-auto’s, in een mediarondetafelgesprek. Zoals aangegeven door het Mission R-racewagenconcept , zal de 718-reeks van Porsche op een bepaald moment in de toekomst volledig elektrisch worden. Dus de GT-afdeling van Porsche dacht dat het de ultieme Cayman met interne verbranding moest bouwen nu het nog kon.

Brute kracht

De 718 Cayman GT4 RS levert 493 pk en 331 lb-ft op de 911 GT3’s 502 pk en 346 lb-ft, maar deze motor is niet ontstemd. Preunigner legt uit dat de lichte daling simpelweg te wijten is aan de behoefte aan langere uitlaatpijpen. Het enige significante verschil tussen de motoren in de GT4 RS en GT3 zit in de inlaat vanwege de verpakkingsbehoeften van een auto met middenmotor. Die inlaat is ook een wonder, aangezien de auto nu ademt door koolstofvezelinlaten die de typische achterste zijruiten van de Cayman vervangen, naast de inlaten achter de deuren. De bovenste inlaten lopen door de cabine naar een gigantische airbox die zit waar de hoedenplank zich bevindt in een normale Cayman. Er is ons betrouwbaar verteld dat deze auto van binnen erg luidruchtig zal zijn.

Eerdere versies van deze 4,0-liter zouden niet in een Cayman-chassis passen, maar bij het ontwerpen van de versie die in de 992-generatie GT3 zou passen, besloot Porsche een nieuwe tank te ontwerpen voor het dry-sump-oliesysteem waardoor het Cayman-compatibel werd . Al het andere, inclusief de individuele gasklephuizen en starre vingervolger-kleppentrein, is hetzelfde als in de GT3.

Gerelateerde berichten