Toyota Aygo X: de pittige oorlogsverklaring van Japan aan Smart en Co.

De jongste is ook de kleinste: de nieuwe Toyota Aygo X is volledig onder handen genomen en komt in vier verschillende kleuren. De eerste: “Gember”. Beige als basiskleur, nobel, rustig en dankzij verschillende contrasten in zwart ook beduidend subliemer dan zijn drie collega’s, voor wiens modelnaam Toyota ook tot in het kruidenrek reikt. Als we door het persbericht scrollen lezen we van “Chilly”. Rode natuurlijk – en ook blauwe deeltjes in de lak, zodat het effect van deze felle kleur nog spannender wordt. Nummer drie in het kwartet van Aygo X-modellen: “Juniper”, in het Duits: Wacholder. Een tint blauw. Het is niet nodig om de uitstraling van deze lak te beschrijven – één blik is voldoende. Bovenaan de lijst met exclusieve kruiden staat “Cardamom”. Het ruikt naar kaneel, kerst en goede thee. Het groen van de halfrijpe vruchten siert de eerste versie van de nieuwe kleine auto, die wordt aangeboden als een gelimiteerd speciaal model met diverse accessoires.

Toyota Aygo X: de nieuwe stadsauto biedt deze hoogtepunten

Ian Cartabiano, hoofdontwerper van Toyota in Europa, legt ons vervolgens uit dat het allemaal om esthetiek gaat. In vorm en kleur. Vandaar het two-tone lakwerk, de wigvormige daklijn, de grote radiator en de opvallende koplampen. Het gezicht van de Toyota Aygo X moet provoceren, de aandacht trekken en zich vooral duidelijk onderscheiden van zijn concurrenten in het segment van de kleine auto’s. Na de eerste blik op de foto’s is het niet overdreven om de ontwerpers de duimen omhoog te steken. Deze 3,7 meter lange stadsrenbaan springt in het oog.

In het interieur neemt Toyota het opvallende exterieur over: contrasten, overal. De grote monitor op de middenconsole, als een ei op zijn kant liggend en in oranje omlijst. Nauwelijks knoppen of schakelaars eronder zodat de esthetiek van het ontwerp effect kan hebben. Naast de monitor vallen vooral de twee grote ventilatiekanalen op. Investeert u een paar euro meer, dan kunt u met de softtop ook frisse lucht in de auto laten stromen.

Gerelateerde berichten