Kopen of leasen? Dit is wat je moet weten

Een auto kopen doe je vaak niet zomaar snel. Het is vaak een dure aangelegenheid. Gelukkig heb je ook de keuze om een auto te leasen. Private lease is tegenwoordig populair. Het uiteindelijke kostenplaatje hangt af van de keuze die je hierin maakt. Daarom is het verstandig om beide constructies te overwegen. Zowel het kopen als het leasen van een auto heeft voor- en nadelen. Je kan het vergelijken met het huren of kopen van een huis. Wil je weten wat voor jou het beste is dan kun je een aantal overwegingen meenemen bij maken van een beslissing.

Een eigen auto of een auto lenen

Een van de grootste verschillen is natuurlijk of de auto daadwerkelijk in jou bezit is of dat je hebt least. Wanneer je voor shortlease prive kiest, dan heb krijg je eens in de zoveel jaar een nieuwe auto. De voordelen hiervan zijn dat je niet hoeft na te denken over verkopen van je auto. Je levert de auto aan het einde van het contract simpelweg in bij de eigenaar. Ook draai je niet op voor de kosten van algemeen onderhoud. Dat is bij een eigen auto wel anders. Je moet dan rekening houden met de jaarlijkse beurt. Een voordeel is wel dat je de auto naar geheel eigen smaak kan samenstellen. Wil je duurdere bekleding of een navigatiesysteem inbouwen, dan kan dat. Ook kan je de auto weer verkopen wanneer je wilt.

Nieuw of tweedehands?

Een andere vraag die je kan afstellen is of je een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen. Zeker bij auto’s geldt dat de waarde van de auto sterk devalueert in de eerste jaren na aankoop. Dit maakt de aanschaf van een tweedehands auto juist voordelig. Bij een lease auto heb je dat veel minder. Dit komt omdat je voor een nieuwe auto voor een voordelig tarief kan leasen. Een andere vraag die je jezelf moet afstellen is hoeveel kilometers je gaat maken. Wanneer je veel kilometers maakt dan daalt de waarde van je gekochte auto. Ook bij een leaseauto geldt dat wanneer je veel kilometers maakt, je ook meer moet betalen. Daarnaast komt er nog een bedrag bovenop. Voor elke extra kilometer die je – buitenom de afgesproken hoeveelheid – rijdt moet je bijbetalen. Probeer daarom altijd goed in te schatten hoeveel kilometers je maandelijks verwacht te rijden als je kiest voor private lease. Wanneer je deze overwegingen meeneemt in je keuze kun je bepalen of je gaat voor een auto kopen of leasen.

Gerelateerde berichten