Is een alarmsysteem verplicht voor uw autoverzekering?

Een autoalarm is tegenwoordig erg belangrijk. Het schrikt dieven die inbraak willen plegen af en ook zijn er alarmsystemen die een auto volgen nadat deze is gestolen door middel van een voertuigvolgsysteem. Zo zijn er dus veel verschillende systemen die allemaal een eigen functie hebben om uw auto te beschermen. Maar hoe zit dit met de autoverzekering? Is een alarmsysteem verplicht of krijgt u korting? Lees het in dit blog.

Verschillende autoverzekeringen

In Nederland zijn er verschillende soorten autoverzekeringen beschikbaar.

Basisverzekering: WA-verzekering

De WA-verzekering (Wet Aansprakelijk) is de minimale verplichting die u in Nederland moet hebben. Deze verzekering zorgt ervoor dat de schade wordt gedekt die u met uw auto aan anderen toebrengt. Dit kan zijn: materiële schade aan andere voertuigen, schade aan eigendommen en letselschade aan anderen. Denk hierbij dat het geen schade dekt aan uw eigen voertuig.

Uitgebreidere dekking: WA Plus (WA beperkt Casco)

WA plus, ook wel beperkt casco genoemd, biedt naast de WA-verzekering (schade aan anderen) ook dekking voor schade aan uw eigen auto. Dit kunnen verschillende oorzaken zijn zoals: diefstal, inbraak, brand, storm en aanrijdingen met dieren.

Volledige dekking: Allriskverzekering (WA volledig Casco)

De allriskverzekering, die ook wel bekend staat als volledig casco, biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van WA Plus, dekt deze verzekering ook schade aan uw eigen voertuig, hier maakt dan niet uit wie de schuldige is. Wat dit wil zeggen is dat als u zelf een ongeluk veroorzaakt, de schade aan uw eigen auto ook gedekt is.

Kiezen van de juiste autoverzekering

De keuze voor een autoverzekering kan door de vele opties lastig zijn. Bij de verschillende opties komen ook verschillende premies kijken. Zo is de volledige dekking vanzelfsprekend de duurste optie die er is. Hiermee bent u wel verzekerd tegen bijna alle schade die uw auto oploopt, dit kan dus bijvoorbeeld ook (schade door) autodiefstal zijn. Om een auto extra te beveiliging kunt u een autoalarm laten installeren.

Autoalarm

In sommige gevallen is een autoalarm verplicht voor de autoverzekering. Dit hangt af van het type auto dat u rijdt en de manier waarop uw auto verzekerd is. Bij een beperkt casco of allriskverzekering dekt uw verzekeraar diefstalschade en kan een alarm verplicht zijn. Met een WA-verzekering bent u niet verzekerd tegen autodiefstal. Een alarm kan dan wel helpen om autodieven af te schrikken of juist om op te sporen. Dit kan bijvoorbeeld met een klasse 4 alarm.

Daarnaast kan een goed alarmsysteem zorgen voor een lagere verzekeringspremie en is het soms zelfs verplicht voor een verzekeringsuitkering na diefstal en inbraak.

Wanneer is een autoalarm verplicht?

Bij een basis WA-autoverzekering stelt de verzekeraar geen veiligheidseisen, omdat autodiefstal en inbraak niet gedekt zijn. Als uw WA-verzekerde auto wordt gestolen of ingebroken, draagt u zelf de gevolgen.

Bij een WA+ (beperkt casco) of allrisk autoverzekering nemen verzekeraars vaak wel het risico van inbraak en diefstal op zich. Daarom kan de verzekeraar eisen dat u een autoalarm installeert.

De verzekeraar kan in de polis opnemen welke alarmklasse (1, 2, 3, 4 of 5) verplicht is voor dekking, daarbij hoort dan een bepaalde premie. Daarnaast bieden sommige verzekeraars een premiekorting als er een autoalarm van een bepaalde klasse is ingebouwd.

Op zoek naar een specialist die deze alarmsystemen installeert? Fleetaccess is een specialist in het installeren en keuren van alarmsystemen.

Gerelateerde berichten